Ретинол - так по іншому називають вітамін А, корисний не тільки для зору, як вважалося раніше, а й для шкіри. Про це чудодійні властивості ретинолу вчені дізналися зовсім недавно.

Ретинол - жиророзчинний вітамін, який в найбільшій кількості міститься в тваринних продуктах. Найбільше ретинолу в печінці і риб'ячому жирі, який так не люблять малюки. Зараз ретинол вже не приймають ложками жиру, а п'ють в капсулах, які чудово переносяться навіть малюками.

Ретинол для шкіри спочатку використовувався як ліки від вугрів (акне). З вживанням ретинолу шкіра набувала більш здоровий вигляд і висип значно зменшувалася. Після тривалого застосування ретинолу вчені виявили, що він уповільнює процеси старіння - шкіра змінюється набагато повільніше. Цей факт на озброєння взяли косметичні компанії, які стали використовувати ретинол практично скрізь. Найбільш поширені форми - ретінолового кислота і ретинол пальміат. Особливо багато їх у шампунях від лупи, масках і кремах для шкіри обличчя.

Ретинол для обличчя корисний тим, що проникаючи в шари епідермісу, він активізує такі природні компоненти, як колаген та еластин, які і відповідають за зовнішній вигляд шкіри. Завдяки такому впливу, шкіра стає пружною і еластичною.

Крім цього ретинол блокує вплив металлопротеиназ, які руйнують колаген і еластин. Тим самим, завдяки ретинолу розгладжуються зморшки. Для того, щоб помітити дію ретинолу, необхідно застосовувати його протягом трьох місяців.

Ретинол для шкіри необхідний і для її регенерації. Якщо на шкірі є мікротріщини, опіки, то ретинол допомагає на місцевому рівні активізувати захисні сили організму. Завдяки ретинолу, вживаному на місці ран, шкіра менше піддається процесам гниття.

Незважаючи на свої позитивні якості, ретинол для шкіри може надавати і несприятливу дію. У деяких людей він може викликати зайву сухість шкіри, лущення і роздратування, проте це більше пов'язано з індивідуальною непереносимістю.


Подібні явища знімаються дуже швидко вживанням зволожуючого крему.

Непрямим побічним ефектом від застосування ретинолу вважають зайву сприйнятливість до сонячних променів. Молоді клітини, які утворилися, більш схильні ультрафіолету, ніж старі. Тому перед тим, як йти засмагати, необхідно скористатися сонцезахисним кремом.

Окремо варто сказати про використання речовини ретинол в косметології. Звичайно, в розумних кількостях застосовувати креми з ретинолом не тільки можна, а й треба. Для цього перед покупкою будь-якого косметичного засобу потрібно уважно почитати склад на упаковці і провести пробу на лікті. Якщо на шкірі не залишилося опіків або слідів роздратування, то засіб підходить і його можна використовувати. Зазвичай в парфумерні засоби крім ретинолу входять і інші компоненти, що поліпшують його дію. Так, до складу багатьох кремів включають екстракт чайного дерева, сою, екстракт цитрусових. Ці крему не тільки благотворно впливають на шкіру, але і мають приємний запах.

Ретинол для шкіри на жаль не може бути пролонгованої дії. Через півроку його вплив помітно слабшає, тому необхідно продовжувати застосування ретинолу. Для того, щоб отримати максимальний ефект від ретинолу, потрібно знати деякі особливості його застосування:

  1. ретинол розпадається на світлі, тому кошти з ретинолом повинні бути упаковані в темну тару;
  2. ретинол не терпить чужорідного "сусідства" - не варто застосовувати інші засоби, а потім ретинол, користі від цього не буде;
  3. в деяких випадках шкіра може погіршитися - застосування необхідно продовжувати, щодня підвищуючи концентрацію;
  4. найкраще кремами з ретинолом користуватися на ніч.

Користуючись цими нехитрими порадами можна значно поліпшити стан своєї шкіри завдяки ретинолу.





UpDog logo  Proudly hosted with UpDog.