Масло какао.

Великий натураліст Карл Лінней, створюючи в 18-му столітті класифікацію рослин, присвоїв родова назва Theobroma, що в перекладі з грецького означає " їжа богів ", дереву, плоди якого дарують людям унікальне за своїми властивостями масло какао

Опис

Масло какао добувають з насіння Theobroma cacao, що відноситься до роду Теоброма, який порівняно недавно перевели з сімейства Стеркулієвиє в сімейство Мальвові. Дерево какао або шоколадне дерево родом з американських тропіків, і ще ацтеки оцінили його чудові дари. Зараз воно активно культивується у всіх тропічних країнах, де цвіте і плодоносить двічі на рік.

На високих (6-12 метрів) стовбурах прямо з кори виростають пучки біло-рожевих квітів. З часом вони розвиваються у великі (25-30 см), подовжені плоди з шкірястою шкаралупою, що формою нагадують диню і пофарбовані в різні відтінки жовто-червоної гами. Цінність представляють містяться в їх м'якоті мигдалеподібні, схожі на боби насіння, довжиною до 2,5 см. Кожен плід містить від 30 до 50 насіння. Вони складаються з ядра, зародка паростка і оболонки (какао-Велл). Мають терпкий, гіркуватий присмак і нічим не примітний запах. Щоб какао-боби придбали необхідні якості їх піддають спеціальній обробці.

Акуратно зняті з дерева плоди поділяють на частини і поміщають в ємності. Через два-три дні починається процес бродіння (ферментації): цукор, що міститься в м'якоті у великій кількості, розкладається на етиловий спирт і вуглекислий газ, а температура бродильної маси підвищується до 50 градусів. Боби під впливом цього біохімічного процесу за 7-10 днів втрачають гіркоту, темніють і набувають специфічний, всіма улюблений шоколадний аромат. Потім їх сушать і фасують у мішки для відправки з плантацій споживачам. Какао-боби майже на 50% складаються з жирів. Їх витягують методом гарячого пресування з попередньо подрібнених і перетертих насіння.


Отримане масло пропускають через фільтри з підігрівом (інакше воно застигне), і розливають у форми.

Масло какао має аромат шоколаду, зберігає тверду консистенцію при температурі до +25 градусів, забарвлене в кремовий, світло-жовтий або світло -коричневий колір, плавиться при 33-36 градусах. Його використовують у харчовій і кондитерській промисловості, в косметології та медицині. У парфумерії і при виготовленні дорогих сортів мила застосовують дезодорована олія какао.

Склад і корисні властивості масла какао

Завдяки наявності гліцеридів насичених (стеаринова) і ненасичених ( олеїнова, лінолева) жирних кислот масло какао сприяє підтримці оптимального рівня холестерину. Алкалоїди (кофеїн, метилксантин, таніни) надають йому тонізуючі властивості. Лінолева і ліноленова кислоти, що відносяться до незамінних кислот, джерелами вітаміну F, стимулюють імунну систему, мають ранозагоювальну, протизапальну, антигістамінну ефектами, беруть участь у метаболізмі холестерину.

Масло какао. В офіційній медицині масло какао застосовується в складі різних свічок, мазей, при лікуванні простудних захворювань, опіків, екземи та інших шкірних патологій. Воно пом'якшує кашель, сприяє відділенню мокротиння, зменшує катаральні явища в носоглотці. Як один з інгредієнтів рецептури кремів для обличчя і рук, помад, засобів догляду за волоссям використовується в косметології, в чистому вигляді - в аромотерапії і для масажу. Утримуючи вологу і регулюючи жировий обмін, перешкоджає виникненню зморшок, відновлює пружність і щільність шкіри, розгладжує її, захищає від обвітрювання і обмороження.

Протипоказання

Може викликати алергічну реакцію. Прийом всередину перед сном не рекомендується при безсонні і підвищеній збудливості. Слід обмежувати вживання олії какао при надмірній вазі і на низькокалорійних дієтах.





UpDog logo  Proudly hosted with UpDog.