Ріпакова олія.

Завдяки високої поживної та лікувальної цінності ріпаку його часто називають північною оливою

Опис

Вчені схиляються до думки, що вперше рапсове масло виготовили в стародавній Індії та Середземномор'ї. У цих областях, а також на Середньому Сході і в Китаї ріпак культивували ще в 4 столітті до н.е. З 15 століття ця культура захопила поля Голландії та Бельгії, пізніше завоювала Німеччину, Данію, Францію, Швецію, Польщу і Росію, так як її вирощування вельми рентабельно, адже насіння майже наполовину складається з масла.

Однак до середини минулого сторіччя рапсове масло, через що містяться в ньому тіоглюкозідов і ерукової кислоти небезпечних для здоров'я людини, застосовували лише для потреб промисловості. З нього виробляли оліфу, мило, використовували у текстильному і шкіряному виробництві. Революція в промисловому виробництві і застосуванні цього продукту сталася в 1961 році, коли в Канаді вивели новий сорт "Канола" з рекордно низьким вмістом токсичних речовин. А в 1985 р. була офіційно визнана безпеку нового сорту масла для людини. З цього моменту ріпак отримав друге народження. У наші дні Канада залишається, нарівні з Китаєм, світовим лідером з виробництва харчової олії з насіння ріпаку. Серед європейських виробників цього продукту лідирують Чехія і Польща, за ними йдуть Великобританія, Франція, Данія і Фінляндія.

Ріпакова олія займає третє місце в світовому виробництві, після соєвої та бавовняного. Його отримують екстракцією або пресуванням з наступною переробкою. Для громадського харчування та продажу через торгову мережу призначені нерафінований перший сорт і рафіновані недезодорована сорту. У харчових цілях допускається продукт, в якому вміст тіоглюкозідов не перевищує 3%, а ерукової кислоти - 5%.

Ріпакова олія має специфічний приємним смаком і ароматом, а за своїми смаковими якостями не поступається оливковому, тому воно швидко завоювало популярність в США, Європі, Австралії та Азії, Особливо його цінують за здатність тривало зберігати прозорість і не міняти аромату, як це відбувається з соняшниковою і соєвим.


Олія з ріпаку широко застосовується в кулінарії як основа заправок для салатів, супів, соусів, а також для приготування різних овочевих, м'ясних і рибних страв, випічки, маринадів. З ріпакової олії виготовляють маргарин і різні сорти майонезу. Харчові сорти також затребувані в косметичної та фармацевтичної промисловості - їх використовують як основу для мазей, масляних ін'єкцій і препаратів по догляду за шкірою і волоссям.

Олія з насіння звичайних сортів ріпаку продовжує користуватися попитом промислового хімічного, металургійного, шкіряного, миловарного, текстильного, фарбувального та інших виробництв. Широко використовується в машинобудуванні. З кожним роком все популярнішим стає екологічно чистий вид біологічного палива на основі ріпакової олії.

Ріпакова олія. Корисні властивості ріпакової олії

Харчова цінність рапсового масла полягає не тільки у високій калорійності, а й багатому складі цього поживного продукту. У ньому містяться токофероли і незамінні жирні кислоти. Баланс між поліненасиченими жирними кислотами Омега-3 і Омега-6 містяться в рапсовій олії, у співвідношенні 1:2, що близько до ідеального.

Рекордсмен за змістом олеїнової кислоти, рапсове масло рекомендується для дієтичного та лікувального харчування, оскільки допомагає виводити шкідливий плазмовий холестерин з організму людини. Високий вміст лінолевої кислоти сприяє профілактиці та лікуванню таких серцево-судинних порушень, як коронарна недостатність, аритмія, а також інсультів та інфарктів.

Цей продукт перешкоджає утворенню тромбів, зміцнює стінки судин. Доведено, що рапсове масло ефективно для профілактики онкологічних захворювань.

Всього одна столова ложка масла достатня для забезпечення добової потреби людини в потужному антиоксиданту - вітаміну Е.

Протипоказання

Серед протипоказань до застосування - індивідуальна непереносимість продукту, гостра стадія жовчнокам'яної хвороби, загострення хронічного гепатиту і діарея.





UpDog logo  Proudly hosted with UpDog.