Вітамін Е в косметиці - корисний інгредієнт. Вітамін Е вважається одним з найсильніших антиоксидантів і це, в поєднанні з його природним походженням, зробило це речовина популярним інгредієнтом косметики. Його популярність так велика, що на упаковках більш, ніж половини сучасних косметичних продуктів вказано, що вони містять ту чи іншу форму вітаміну Е. Дійсно, він ефективно бореться з вільними радикалами і володіє іншими корисними властивостями, заради яких продукти з вітаміном Е в косметиці варто купувати. Однак він може викликати і побічні ефекти - це трапляється досить рідко, але тих, хто з ними стикається, це навряд чи втішить.

Загальна інформація

Термін "вітамін Е" використовується для позначення групи жиророзчинних хімічних сполук, які містяться в клітинах шкіри і в багатьох продуктах харчування, наприклад - в маргарині, овочах зеленого і жовтого кольору, горіхах, м'ясі, кукурудзі, рослинних маслах і деяких молочних продуктах. До групи речовин під назвою вітамін Е відносяться чотири типи токоферолов (альфа-, бета-, гамма-, і дельта-), і чотири різновиди токотрієноли, з такими ж префіксами. Ці речовини можуть бути як натуральними, так і штучними - останні містяться, наприклад, в харчових добавках. Для позначення штучних форм вітаміну Е використовується префікс D (наприклад, D-альфа-токоферол - одна з синтетичних різновидів вітаміну Е, яка найбільш часто входить до складу харчових добавок). Натуральний вітамін Е позначається префіксом DL (наприклад, DL-альфа-токоферол). Обидві різновиду вітаміну Е дуже корисні для здоров'я людини, але натуральний вітамін Е засвоюється дещо краще.

Антиоксидантні властивості вітаміну Е

Вітамін Е має виражені антиоксидантні властивості, і це основна причина, по якій він широко використовується у виробництві косметики. Вільні радикали, що утворюються під впливом багатьох факторів, включаючи обмінні процеси, забруднення повітря і ультрафіолетове випромінювання, являють собою атоми або молекули, у яких є один або кілька неспарених електронів. Вони активно шукають "пару" для цих електронів, і досягають своєї мети, забираючи відсутні електрони в іншої молекули, перетворюючи її на вільний радикал, який теж займеться пошуками електрона. В результаті виникає ланцюгова реакція, яка з часом може призводити до передчасного старіння шкіри і більш серйозних проблем, таких, як злоякісні захворювання.

Хоча вітамін Е в нормі міститься в клітинах шкіри, під впливом ультрафіолетового випромінювання, і просто в результаті вікових змін цієї речовини в шкірі стає все менше, і истощающиеся запаси потрібно поповнювати. Цю функцію може взяти на себе не тільки здорове харчування, а й косметика, що містить вітамін Е.

Якщо для прийому всередину найбільш корисним є альфа-токоферол (з усіх форм вітаміну Е організм засвоює тільки його), то для зовнішнього застосування підходять будь-які форми вітаміну Е. Лабораторні дослідження показали, що найбільш ефективно зі старінням борються токотрієноли, однак це були досліди, що проводилися тільки на тварин.

Крім антиоксидантних, вітамін Е має протизапальними властивостями.


Він усуває роздратування і почервоніння шкіри, допомагаючи їй довше залишатися молодою і здоровою.

Захист від впливу сонячних променів

Вітамін Е забезпечує шкірі певний захист від дії сонячних променів. Дослідження показали, що нанесення токоферолов на шкіру тварин захищає їх від пошкоджень, які можуть викликати ультрафіолетові промені. Вітамін Е також знижує ймовірність отримання серйозних сонячних опіків, і навіть підвищує ефективність інгредієнтів, що входять до складу сонцезахисних кремів - наприклад, оксиду цинку і діоксиду титану. Особливо добре захищають шкіру він сонця косметичні засоби, у складі яких разом з вітаміном Е є вітамін С. Однак не слід відмовлятися від звичайних сонцезахисних лосьйонів, і покладатися на прості креми, що містять вітамін Е. Він знижує ймовірність пошкоджень шкіри, пов'язаних в впливом сонячних променів , але не виконує функцію сонцезахисного фільтра.

Зволожуючі властивості вітаміну Е

Вітамін Е (особливо альфа-токоферол) є прекрасним зволожуючим засобом. Він зміцнює природний ліпідний бар'єр шкіри, запобігаючи втрату вологи, і збільшуючи кількість води в клітинах. В результаті шкіра залишається добре зволоженою протягом багатьох годин, і поступово стає більш гладкою і м'якою.

Вітамін Е як консервант

У складі різноманітних косметичних засобів, особливо - органічних, вітамін Е часто грає роль не тільки антиоксиданту і зволожуючого інгредієнта, але і консервант. Справа в тому, що він захищає від дії сонячних променів не тільки шкіру, але і активні інгредієнти косметики, які на світлі можуть швидко руйнуватися. Тому вітамін Е значно збільшує термін зберігання косметики, особливо, якщо вона міститься в прозорих упаковках. Якщо вітамін Е вказаний в кінці списку інгредієнтів косметичного продукту, значить, він входить до його складу саме як консервант, а не зволожуючого інгредієнта.

Вітамін Е і лікування рубців

Багато мазі, призначені для усунення рубців, містять вітамін Е - вважається, що він допомагає зробити їх значно менш помітними, або навіть повністю позбутися від них. На жаль, результати наукових досліджень це не підтверджують, або навіть говорять про зворотне. Одне з недавніх досліджень показало, що зовнішнє застосування вітаміну Е після операції може погано вплинути на зовнішній вигляд рубців. Фахівці не рекомендують використовувати вітамін Е для прискорення відновлення шкіри після хірургічної операції, так як він може сприяти утворенню надлишку рубцевої тканини. У цьому випадку зменшити рубці можна буде тільки за допомогою спеціальних косметичних процедур.

Побічні ефекти вітаміну Е

При нанесенні на шкіру вітамін Е може викликати алергічну реакцію, контактний дерматит та кропив'янку. Якщо ви підозрюєте, що косметика з вітаміном Е викликала у вас негативну реакцію, припиніть їй користуватися. Можна звернутися до лікаря, щоб з'ясувати точні причини роздратування шкіри або алергії. Більшість людей, однак, використовують креми, лосьйони та інші види косметики з вітаміном Е без будь-яких небажаних наслідків для здоров'я.





UpDog logo  Proudly hosted with UpDog.